Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

Počeo prvi "Srem film fest"

U sali festivalskog centra "Evropa" u Šimanovcima u sredu uveče svečano je otvoren prvi "Srem film fest", koji organizuje produkcijska kuća Sirmium film u saradnji sa udruženjem Eko-ekologično.

Počeo prvi "Srem film fest"

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Vojvodine dr Slobodan Puzović zvanično je proglasio festival otvorenim, pozdravljajući posetioce u ime Vlade Srbije. On je posebno zahvalio lokalnim samoupravama, opštinama Pećinci i Ruma, jer su prepoznale vrednosti i bogatstva okruženja u kome žive i mogućnosti za održivi razvoj.

Direktor festivala Igor Čolak izrazio je zadovoljstvo što je publika u velikom broju došla na otvaranje festivala. Podsetivši da je ideju za osnivanje ove manifestacije dobio na "Jahorina Film Festu", zahvalio je direktoru tog festivala Mirku Despiću na podršci i velikoj pomoći u osnivanju "Srem film festa".

Despić, koji je i potpredsednik Međunarodnog komiteta festivala turističkog filma, istakao je entuzijazam direktora "Srem film festa" Čolaka i izrazio uverenje u uspeh ovog specijalizovanog festivala posvećenog turističkom i ekološkom filmu.

Novi festival ima za cilj da promoviše dokumentarni film, ali i turističke potencijale sremske regije, prirodne lepote i kulturno nasleđe tog kraja.

Dobrodošlicu gostima i ljubiteljima filma poželeo je i zamenik predsednika opštine Pećinci Milan Stepanović.

Umetnički direktor Dragomir Zupanc zahvalio je selektoru Vladimiru Peroviću na izboru filmova, kao i članovima žirija Marku Novakoviću, Oliveru Fojkaru i Miodragu Trajkoviću što su pristali da budu deo ovog projekta.

Na otvaranju su nastupili kulturno-umetnička društva Iskon iz Šimanovaca, KUD Pećinci iz Pećinaca i KUD Kupinik iz Kupinova.

Do 24. maja biće prikazano 30-ak kratkometražnih ostvarenja. Za Zlatne, Srebrne i Bronzane Bubamare, kao i Gran pri takmičiće se autori filmova iz Norveške, Kine, Poljske, SAD, Rumunije, Francuske, Hrvatske, Egipta, Italije, Brazila, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Srbije.

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?