Informativni internet portal Rume | www.grad-ruma.net

"Srem Film Fest"

Srem Film Fest je stalna manifestacija u oblasti kulture, čiji je osnivač Igor Čolak, a "izvršna produkcija Sirmium Film". On je istovremeno domaći i međunarodni takmičarski filmski festival umetničkih ostvarenja u oblasti dokumentarnog filma rađenog tehnikom filmskog ili video (elektronskog) zapisa.

Srem Film Fest u Rumi

Festival se realizuje uz podršku Internacional Tourfilmfestivals Committe-a, a prvi festival će se održati u Rumi od 22. do 24. maja.

Inicijativu za pokretanje i organizaciju manifestacije podržava i Evropski klub za turizam, kao i Evropska federacija turističke štampe. Zahvaljujući tome, kao i pažljivo odabranom timu koji će realizovati festival, očekuje se mnoštvo prijava, ali će se selekcijom odabrati 30 filmova iz minimum 10 zemalja, što podrazumeva oko 50 gostiju (autori, poznati filmski radnici, novinari).

Festival je dobra platforma za niz aktivnosti vezanih za ekologiju i turizam. U toku četiri festivalska dana, osim projekcija filmova, za goste festivala u okviru izleta, biće organizovani: okrugli stolovi, seminari i radionice na temu ekologije i/ili turizma. Najverovatnije lokacije su: Gomolava, NP Fruška Gora, SRP Bara Zasavica, Vinarija Kovačević. Cilj ovako osmišljenih festivalskih dana je podizanje nivoa ekološke svesti i promocija turističkih destinacija regiona kroz edukaciju gostiju, ali i mnogo šire publike, obzirom da će sve aktivnosti pratiti na prvom mestu Evropski klub za turizam i Evropska federacija turističke štampe.

Podršku i aktivno učešće na festivalu, do sada između ostalih, najavili su: Republička i Pokrajinska vlada, Privredna komora Vojvodine, nekoliko ambasada, NP Fruška Gora, nekoliko muzeja i zavoda za zaštitu spomenika kulture, Univerzitet u Novom Sadu, opština Ruma, Lafarge, vinarija Kovačević Irig, poslovni komleks “Europa” Šimanovci, Udruženje građana “Zelena patrola”.

U zvaničnom programu festivala učestvuje 31 film (30 u konkurenciji i 1 prigodni izvan takmičenja), autora iz Norveške, Kine, Poljske, SAD, Rumunije, Francuske, Hrvatske, Egipta, Italije, Brazila, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Srbije.

Po rečima selektora festivala, Vladimira Perovića, program čini jako raznovrstan izbor uglednih ostvarenja iz velikog broja zemalja koji se odlikuju specifičnim filmskim jezikom, a svi oni će se takmičiti za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu bubamaru.

Projekcije filmova će se održavati u Kulturnom centru u Rumi, u Caffe Che u Sremskoj Mitrovici i u Hotelu Europa u Šimanovcima.

Više informacija se može dobiti na samom sajtu Srem Film Fest-a.

twn Are you sure that you want to switch to desktop version?